Monestirs
Monestirs del Gran Est
Abadia i comanda de Morment
Abbaye de Morment / Commanderie de Morment / Mormant
< anterior Inici França Gran Est Alt Marne següent >
castellano
cercador contacte facebook

Alt Marne

L’hospital (maison-Dieu) de Morment fou fundat a les acaballes del segle XI per Hug de Broyes i de Chateauvillain i del seu fill, Hubert. Es tractaria d’un centre assistencial establert en una important via de comunicació que tenia com a objectiu l’atenció dels viatgers. La casa estava a càrrec d’una comunitat de canonges seguidors de la Regla de Sant Agustí. Amb el pas dels anys el lloc va entrar en decadència i a començament del segle XIII el bisbe de Langres, Hugues de Montréal, va intentar que l’orde de l’Hospital es fes càrrec de la seva gestió, però la comunitat canonical no ho va acceptar (1227). La casa va continuar amb la comunitat de canonges fins el 1300, quan el papa Bonifaci VIII la va donar a l’orde del Temple amb la voluntat de resoldre la seva situació que en aquell moment era qualificada com de ruïna.

Morment
La comanda de Morment


Canonges
agustiniansTemplers


Hospitalers


Morment
La comanda de Morment

Morment
La comanda de Morment


Els templers van administrar el lloc poc temps a causa de la supressió de l’orde el 1314, llavors va passar a mans dels hospitalers que hi van establir una comanda. Morment fou abandonat temporalment a causa de la guerra dels Cent Anys, va deixar de tenir el caràcter assistencial i només mantenia les funcions parroquials. Al segle XV hi van tornar els hospitalers restaurant el lloc, que en endavant va esdevenir una explotació agrícola. Amb el pas del temps les construccions es van anar deteriorant i amb la Revolució els seus béns foren venuts i van passar a mans de particulars. El lloc encara manté el seu ús agrícola, es conserven diverses construccions, en bona part d’època medieval, en mal estat de conservació.

Morment
La comanda de Morment


Morment
La comanda de Morment

Morment
La comanda de Morment. L'antic hospital
En primer terme, ruïnes d'una casa forta del segle XVI


Bibliografia:
- JOLIBOIS, Émile (1858). La Haute-Marne ancienne et moderne. Chaumont: Miot-Dadant
- VAIVRE, Jean-Bernard de (2009). La commanderie de Morment (Haute-Marne). Bulletin de la Société Nationale des Antiquaires de France

 


Situació:

L'hospital de Morment és al terme de Leffonds (Alt Marne) al nord-oest de Langres

Baldiri B. - Octubre de 2018