Abadia de Saint-Pierre d’Orbais
Orbacum
< anterior Inici França Gran Est Marne següent >

Marne

Casa benedictina fundada per sant Règul, bisbe de Reims (672-698) que havia professat com a monjo a l’abadia d’Hautvillers (Marne) abans d’esdevenir bisbe de Reims succeint a sant Nivard el fundador d’Hautvilliers. Per la fundació (c677-c680) va tenir el suport d’Ebroí, majordom de palau, càrrec de màxima importància a la cort merovíngia. La primera comunitat va venir de l’abadia de Saint-Pierre de Rebais (Sena i Marne, ara pràcticament desapareguda). A la seva mort Règul fou enterrat a Saint-Remi de Reims tot i que més endavant el seu cos es va traslladar a Orbais. Ràpidament el monestir es va transformar en un centre influent, prestigiós i pròsper, però també va patir els efectes dels trastorns polítics i bèl·lics que van afectar el territori.

Orbais
Església de l'abadia d'Orbais

Orbais

Fontenoy
La batalla de Fontenoy (841)
La guerra civil també va afectar Orbais
Miniatura de les Grandes Chroniques de France (1375-1400)
Bibliothèque nationale de France

El lloc va resultar afectat l’any 841 per les guerres provocades per la divisió de l’Imperi a la mort de Lluís el Pietós, malgrat tot en aquesta època va custodiar el cos de sant Remigi de Reims que va deixar l'abadia de Saint-Remi a causa de les invasions normandes, que van arribar aquí el 936. En aquest sentit, el 1420 va caure víctima de la guerra dels Cent Anys i el 1564 de les guerres de Religió. El 1520 va adoptar el règim comendatari, que privava la comunitat de la lliure elecció d’abat i el 1668 i arribava la congregació de Saint-Maur que es va fer càrrec d’Orbais fins la supressió de la casa, el 1791.

De l’abadia actualment només resta la capçalera de l’església (s XII-XIII) amb modificacions i, sobretot la pèrdua de pràcticament la totalitat de la nau principal al segle XVIII. A l’interior es conserven algunes mostres de vitralls medievals i un valuós cadirat del cor de l’època del primer abat comendatari, Louis de Bourbon-Vendôme (1520-25). Al nord encara es conserva la sala capitular.

Orbais
Planta esquemàtica de l'església d'Orbais