Monestir de Sant Martí de Bescaran

Suposat monestir de Bescaran / Bescaron

(les Valls de Valira, Alt Urgell)

Sant Martí de Bescaran

Es tracta d'un possible monestir benedictí que tradicionalment s'ha situat en aquest lloc tot i que és ben possible que estigués en algun indret de la vall de Castellbó. En el primer cas, la primera notícia que hom té és del 914, quan ja no tenia comunitat i fou unit al cenobi de Sant Serni de Tavèrnoles. El campanar és l'única resta visible de l'antiga església dedicada a sant Martí. Correspon a una construcció que hom data entre els segles XI i XII i que, per tant, és posterior al monestir. Al poble hi ha una altra església, més nova, amb aquesta mateixa advocació.

Publicada a Vell i Nou (1916)