Convent de Sant Agustí de la Selva del Camp

Agustins de la Selva

(la Selva del Camp, Baix Camp)

Sant Agustí de la Selva del Camp

Abans de la fundació d’aquesta casa, la vila de la Selva del Camp feia temps que treballava per l’establiment d’un convent, sense determinar l’orde que es faria càrrec de fer realitat la iniciativa. El 1597 els carmelites descalços van fer passos en aquest sentit, però finalment el 1598 es va fundar el convent de Sant Agustí.

Mentre s'aixecava el convent de nova planta, al costat del portal d'Avall, els agustins es van allotjar en una casa particular, la seva construcció es va allargar en el temps tant pel que fa a l'església com el claustre, acabat ja al segle XVIII amb un pis superior. Un dels mecenes de la casa fou Rafael Ripollès (mort el 1635, que també tindria una intervenció decisiva en la fundació del convent de Sant Rafael), l'escut del qual figura a la façana. El 1811, arran de la invasió francesa, el lloc es va fortificar. Els agustins foren expulsats el 1835, moment en què va esdevenir hospital i parròquia. Més endavant el van ocupar els jesuïtes, els claretians i altres institucions religioses.

Escut dels Ripollès, a la porta
Retaule major de Sant Agustí