Monestirs de
Catalunya

Sant Jordi d'Alfama
Montesa

Priorat de Sant Jordi d'Alfama
< anterior Inici Catalunya Baix Ebre L'Ametlla de Mar següent >
castellano
cercador contacte facebook

Baix Ebre

L'origen d’aquest castell i priorat rau en la fundació, el 1201, de l'orde de Sant Jordi d'Alfama, creada amb l'objectiu de defensar aquesta zona de la pirateria. En la fundació, el rei Pere II (1196–1213) va donar aquestes terres a Joan d’Almenara i Martí Vidal amb la finalitat d’aixecar una casa convent i hospital. Aquesta era la seu principal dels frares d’Alfama que a més tenien possessions en altres indrets allunyats i algunes petites comandes on hi residia algun religiós, però de recorregut precari. En aquest indret, ran de mar, es va aixecar una fortalesa de la que queden escassos vestigis, el lloc pretenia servir de defensa dels possibles atacs per mar alhora que havia d’atendre els viatgers que passaven per aquesta zona poc habitada. El 1341 els frares van haver d’abandonar aquesta casa per temor de la pesta negra, va quedar sense comunitat fins cap el 1360, quan van retornar de València, on s’havien refugiat.

Sant Jordi d'Alfama
Restes de la fortalesa medieval de Sant Jordi d'Alfama


El 1378 la casa d’Alfama fou atacada pels pirates sarraïns que capturaren el comanador, Jaume Roger, i la seva germana que es trobava en aquell lloc en qualitat de donada. Després de l’alliberament de Cília (la germana del comanador) amb l’encàrrec de demanar el rescat, també fou alliberat Jaume Roger amb el compromís de reunir l’import pactat. Aquest va anar trucant a la porta de totes les persones i organismes que el poguessin ajudar, des del propi rei fins els mercedaris, consta que el 1382 el comanador encara treballava per reunir l’import.

Alfama
Frare de l'orde de Montesa i Sant Jordi d'Alfama, amb la creu vermella d'aquest darrer orde
Detall de Mare de Déu amb els mestres de Montesa
Antoni Peris (c1412). Museu del Prado
Imatge de Wikimedia


A causa del seu desenvolupament molt limitat i la decadència que patia, el 1400 l’orde fou unit al de Montesa. Malgrat aquella unió, el priorat es mantingué. En el moment de la fusió es van haver de portar a terme obres de reparació a causa del mal estat en que es trobaven les estructures. En el Capítol General de 1576 es va recuperar el títol de priorat que havia perdut a causa del deteriorament físic del lloc. L’abandonament definitiu tingué lloc el 1650, quan fou bombardejat des del mar durant la guerra dels Segadors i va quedar en ruïnes. La fortalesa es va refer totalment en el segle XVIII al costat de l’anterior en un lloc menys exposat a l’aigua del mar. Les escasses restes del primitiu castell es van descobrir en una intervenció arqueològica, el 1988.

Sant Jordi d'Alfama
Restes de la fortalesa medieval de Sant Jordi d'Alfama


Sant Jordi d'Alfama
Restes de la fortalesa medieval de Sant Jordi d'Alfama

Sant Jordi d'Alfama
Restes de la fortalesa medieval de Sant Jordi d'Alfama
Al fons el castell d'època moderna

Sant Jordi d'Alfama
Sant Jordi d'Alfama
Fortalesa del segle XVIII


Sant Jordi d'Alfama
Sant Jordi d'Alfama

Sant Jordi d'Alfama
Búnquer modern al mateix indret
 

Bibliografia:
-
AYALA MARTÍNEZ, Carlos de (2007). Las órdenes militares hispánicas en la Edad Media. Madrid: Marcial Pons
- FORT I COGUL, E. (1971). Sant Jordi d’Alfama; L’orde militar català. Barcelona: Dalmau Ed.
- SÁINZ DE LA MAZA, Regina (1990). La Orden de San Jorge de Alfama. Aproximación a su historia. Barcelona: CSIC
- SAMPER, Fray Hipólito de (1669). Montesa Ilustrada. València
- VILLARROYA, Joseph (1787). Real Maestrazgo de Montesa. València: Montfort
 

Situació:

Les restes del castell són arran de mar, prop de les urbanitzacions de Tres Cales i Sant Jordi d'Alfama, al costat hi veiem un fortí del segle XVIII, successor del castell medieval

Baldiri B. - Febrer de 2016