Monestirs de
Catalunya

Benedictins ?

Monestir de Sant Romà de Sidillà, o de les Arenes
< anterior Inici Catalunya Baix Empordà Foixà següent >
castellano
cercador contacte facebook

Baix Empordà

Es tracta d’una senzilla església pre-romànica de nau única i absis rectangular. Es disposa de molt poca informació documental d’aquesta construcció i hom la fa força antiga, fins i tot s’ha dit que data del segle VII, tot i que el més probable és que sigui del IX. Al seu voltant es troben restes de construccions també antigues que corresponen al lloc de Sidillà, que va quedar deshabitat entre els segles XIII i XIV i poc a poc cobert per la sorra de les dunes i l’arbrat.

Sant Romà de Sidillà
Sant Romà de Sidillà


Sant Romà de Sidillà
Sant Romà de Sidillà

Sant Romà de Sidillà
El mur sud amb la porta


Tot i les opinions contràries, s’ha volgut veure en aquest lloc un petit establiment monàstic però sense proves documentals. Un muret o cancell divideix l’església en dos espais diferenciats: un format per bona part de la nau i amb una porta oberta a sud i l’altre que comprèn el presbiteri i el que podria ser el cor, amb una petita porta independent oberta al mur nord de l’església.

Sant Romà de Sidillà
Parament d'opus spicatum al sud


Sant Romà de Sidillà
Volta del presbiteri

Sant Romà de Sidillà
Porta nord


El lloc s’esmenta en un testament de l’any 983 i no és fins el 1221 quan l’església figura com una parròquia. En cap cas s’esmenta clarament com a monestir, però si així fos, caldria plantejar el caràcter de les construccions immediates a l’església. El lloc també és conegut localment com Sant Romanç i amb el topònim de les Arenes. Al nord d’aquí es troben un murs de considerable alçada amb aparell d’opus spicatum que hom ha considerat que es tracta de la capella de Sant Sebastià.

Sant Romà de Sidillà
Sant Romà de Sidillà


Sant Romà de Sidillà
Planta esquemàtica de Sant Romà de Sidillà


Bibliografia:
- BADIA I HOMS, Joan; RAMOS, M. Lluïsa (1989). Catalunya romànica. Vol. VIII. L’Empordà. Barcelona: Enciclopèdia Catalana
- BOTO VARELA, Gerardo (2006). Topografía de los monasterios de la marca de Hispania (ca. 800 – ca. 1030). A Monjes y monasterios hispanos en la Alta Edad Media. Aguilar de Campoo: Fund. Santa María la Real
 

Situació:

Les ruïnes de l'església es troben en un bosc al nord de Foixà

Baldiri B. - Juliol de 2012