Canongesses agustinianes

Canònica de Sant Cristòfol de Manresa
< anterior Inici Catalunya Bages Manresa següent >

Bages

Al costat dret del Cardener s’aixecava l’església de Sant Cristòfol, esmentada des del 1258 quan ja estava ocupada per una comunitat femenina sotmesa a la Regla de Sant Agustí, possiblement abans era una capella de tipus rural. Les canongesses que ocupaven aquell establiment estaven sotmeses a l’autoritat de la canònica de Santa Maria de Manresa.

Aquest priorat es va extingir a causa de la Guerra Civil catalana, el 1461, la seva priora i únic membre de la comunitat, Anna d’Alçamora, es va integrar a la canònica de Santa Margarida de Vic. Des d’aquesta època el lloc va passar a ésser conegut amb l’advocació de Sant Cristòfol i Santa Caterina i depenent del Consell de la Ciutat. Arran de la Guerra del Francès, els edificis foren enderrocats i poc després es va aixecar la torre de Santa Caterina, que encara es conserva.

Torre de Santa Caterina de Manresa
Torre de Santa Caterina, on es trobava la canònica