Priorat de Sant Pere de Casserres de Berguedà

Sanctus Petrus / Castri Serra

(Casserres, Berguedà)

Sant Pere de Casserres de Berguedà

El lloc de Casserres i la seva església dedicada a Sant Pere són esmentats des de molt antic. L'indret es troba des del 789 i l'església a partir des del 889. Des del 1040 consta que pertanyia al monestir de Sant Serni de Tavèrnoles.

Probablement, a causa de la vitalitat de Sant Serni es va crear a Casserres un priorat depenent d'aquell monestir, cap al segle XI. Tingué una curta durada, ja que el 1212 ja no hi havia comunitat, tot i conservar el títol de prior. El 1474 encara s'esmenta aquesta casa com a priorat i més endavant com a "mas de Sant Pere". Després es va conservar nom a topònim, però es va perdre el rastre de les construccions abandonades, fins que el 2005 amb motiu d'unes obres a la carretera es van descobrir les seves restes escampades per un ampli sector de terreny i que comprèn estructures diferents i d'èpoques diverses, amb orígens tardoromans.

Sarcòfag procedent del priorat, ara al MNAC
Imatge del M. N. d'Art de Catalunya, Barcelona