Canònica de Sant Jaume de Frontanyà

Sancti Iacobi Frontengnado / Frontenyà

(Sant Jaume de Frontanyà, Berguedà)

Sant Jaume de Frontanyà

L'origen de la canònica de Sant Jaume de Frontanyà cal cercar-lo en una església anterior, també dedicada a Sant Jaume, que estava situada en un lloc enlairat, a ponent de l'actual. Possiblement, a Sant Jaume de Frontanyà Vell ja existia una comunitat organitzada i hauria estat la bona situació de l'establiment, que també tenia funcions parroquials, el que aconsellaria efectuar el trasllat a un lloc més idoni.

La construcció del nou temple degué començar cap al 1060. De fet, la primera notícia certa d'aquesta comunitat porta la data del 1066, en una donació efectuada a favor seu per part d'Arnau Mir de Tost. La construcció es devia allargar fins a finals de segle. El 1140 s'instaurà una comunitat organitzada regularment com a canònica agustiniana, seguidora de l'anterior. Arran d'aquesta nova organització, la comunitat començà una època de molta vitalitat, quan encapçalava una bona sèrie d'esglésies que hi depenien.

Fins al 1395 la casa va estar sota la direcció priors residents, però en endavant es va donar entrada als comendataris, que van anar apropiant-se del seu patrimoni, el que va significar el començament de la seva decadència. La canònica fou secularitzada pel papa el 1592, fet que es va generalitzar en les canòniques de Sant Agustí. La comunitat es va anar reduint de mica en mica, mentre l'església va passar a dependre del bisbat de Solsona creat en aquella època. Actualment, han desaparegut totes les construccions monàstiques (claustre...) llevat de la magnífica església, un edifici de nau única, amb transsepte on s'obren tres absis.

Esquema de la planta de l'església