Priorat de Santa Maria de Finestres

Beate Marie de Finestris

(Sant Aniol de Finestres, Garrotxa)

Santa Maria de Finestres

Antic priorat benedictí, ara santuari, situat a la serra de Finestres.

La primera notícia que hom té d'aquesta església és l'acta de consagració de l’any 947, en aquell document s’esmenta que es tracta de l’església del castell de Finestres, en aquell mateix acte fou dotada amb diversos béns.

El 1097 consta ja com a pertanyent al monestir de Sant Esteve de Banyoles (Pla de l'Estany), segons una butlla d’Urbà II on es confirmen els béns d’aquell monestir. No és fins a començament del segle XIV que s’esmenta l’existència d’un priorat, tot i que algunes fonts diuen que hauria estat fundat des del moment en que va passar a mans de Banyoles. Al segle XVIII va passar per un període de greu decadència però el priorat es va mantenir fins el 1836, per convertir-se després en un important santuari marià.

El santuari de Santa Maria de Finestres
Goigs de Santa Maria de Finestres