Monestirs de
Catalunya

Benedictins
Canonges agustinians

Monestir de Santa Maria de Senterada
< anterior Inici Catalunya Pallars Jussà Senterada següent >
castellano
cercador contacte facebook

Pallars Jussà

El monestir de Santa Maria de Senterada fou fundat pel bisbe Possidoni d'Urgell abans del 814. El primer document en que s'esmenta el lloc és signat per l'emperador Lluís el Pietós i porta la data de 823. Segons aquest document aquell acte fou més aviat una refundació ja que a Senterada hauria existit un monestir ja al segle VIII, conegut com Santa Grata i que perdurà fins la intervenció de Possidoni i el canvi d'advocació. Tot i estar sota la protecció reial, el lloc es trobava efectivament sotmès al bisbat d'Urgell. El 848 l'abat Agilà assistí a la fundació de Sant Julià de Sentís. El 923 es torna a esmentar el lloc, però sembla que ja no tenia comunitat, fet que es confirma més endavant.

Santa Maria de Senterada
L'actual església de Santa Maria

El 1042 es va endegar la restauració de la casa, amb una comunitat de canonges depenent de la Seu d'Urgell. El 1312 encara es troba una referència a una reduïda canònica, però el 1314 ja no es fa esment de la comunitat, hom parla només de l'església parroquial, categoria que encara manté.

Lluís el Pietós
Lluís el Pietós
Il·lustració de Les grandes Chroniques de France (1390-1405)
Bibliothèque nationale de France

Bibliografia:
- ADELL, Joan-Albert; CASES, Maria Lluïsa. Catalunya romànica. Vol. XV. El Pallars. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993
 

Situació:

Senterada és a la carretera entre la Pobla de Segur i el Pont de Suert, a l'entrada de la Vall Fosca

 

 

Baldiri B. - Juny de 2006 / Actualitzat novembre de 2012