Benedictins Monestir de Sant Pere de Vellanega
< anterior Inici Catalunya Pallars Sobirà Llavorsí següent >

Pallars Sobirà

Es tracta d’una antiga casa monàstica situada prop el Noguera Pallaresa del que es tenen algunes notícies aïllades. El primer document que l’esmenta és del 969 en una intervenció del seu abat Sal·la davant els comtes de Pallars. El 976 els comtes en fan donació a Sant Serni de Tavèrnoles, el que demostraria la seva decadència. Tot i aquesta dada, en el Viage literario... de J. Villanueva s’esmenta l’abat Ponç en l’any 1021, el que fa pensar que tenia certa activitat. El mateix Villanueva diu que el 1093 fou lliurat a Sant Serni de Tavèrnoles en qualitat de priorat. El 1314 encara hi ha notícies del lloc i fins i tot en el segle XVI encara s’esmenta com a filial de Tavèrnoles.

Al costat del Noguera, aigua avall de Llavorsí es troben les Bordes de Vellanega, amb unes antigues construccions arruïnades que podrien tenir alguna relació amb l’antic monestir.

Bordes de Vellanega
Les Bordes de Vellanega