Possible cel·la de Sant Esteve de Menauri

Sant Esteve de Saurí / Sancti Vincenti et Sancti Stephani Savariense / Sabarsi

(Sort, Pallars Sobirà)

Sant Vicenç de Saurí
Sant Esteve de Menauri

Aquesta església de Sant Esteve de Menauri segurament sigui la que figura en els antics documents amb el nom de Sant Esteve de Saurí, poble que és molt proper del lloc de Menauri. Es creu que cap el segle X en aquest lloc existia una cel·la monàstica, si s’admet aquest sentit en el terme de domus.

Deixant de banda alguns esments dubtosos anteriors, el lloc de Sant Vicenç i Sant Esteve de Saurí figura com a beneficiari d’una donació efectuada pel comte Ramon II de Pallars, cap el 970. Podria tractar-se de dues esglésies diferents, una dedicada a Sant Vicenç i la segona a Sant Esteve, o bé un únic edifici amb dues advocacions. Un altre document del 981 tracta d’una venda on hi figuren separadament Sant Vicenç de Saurí i Sant Esteve.