Convent de Sant Domènec de Cervera

Dominics de Cervera / Sant Pere Màrtir de Cervera

(Cervera, Segarra)

Sant Domènec de Cervera

El 1318, el rei Jaume II va fer donació d'uns terrenys situats prop del castell de Cervera als frares predicadors, destinats a la construcció d'un convent. És possible que la construcció de l'edifici no comencés fins al 1358, després de demanar una permuta per millorar la seva situació i malgrat haver obtingut el permís pertinent, aquest canvi no es va arribar mai a fer efectiu. La casa es va dedicar a Sant Pere Màrtir, però popularment és més conegut amb la denominació de Sant Domènec.

Les obres de construcció es van allargar durant gairebé un segle. Tradicionalment hom situa en aquest lloc l'aparició de sant Domènec a sant Vicenç Ferrer l'any 1409, mentre aquest darrer s'estava en el convent on havia vingut a predicar. Era un establiment de grans dimensions i de certa importància, malgrat èpoques de decadència, la seva vitalitat fou considerable, al segle XVI s'edificava una nova sala capitular i un nou dormitori, al segle XVIII es van portar a terme altres obres de millora dels edificis, particularment a l'església. El 1810 va patir els efectes de la guerra napoleònica, quan es va perdre l'arxiu a més d'altres peces de valor, i el 1835 va arribar la desamortització, abandó i saqueig del lloc. Darrerament s'han dut a terme obres per restaurar el que resta d'aquells edificis i donar-li altres funcions.

Sant Domènec de Cervera (2003)
Nostra Senyora del Roser, de Cervera (segle XIX)
Collections de Montpellier Méditerranée Métropole

Al Museu Nacional d'Art de Catalunya es conserva una taula amb la Mare de Déu, sant Vicenç Ferrer i dos donants (1456), obra de Pere Garcia de Benavarri, que procedeix d’aquest convent.

Mare de Déu, sant Vicenç Ferrer i donants
Museu Nacional d'Art de Catalunya, Barcelona