Hospital i convent de Sant Antoni Abat

Hospitalis Sancti Antonii / Comanda de Sant Antoni

(Lleida, Segrià)

Sant Antoni Abat de Lleida
La portada del convent

Els antonians van establir la seva casa i hospital a la ciutat de Lleida l'any 1271 al lloc que després quedaria a tocar de la muralla, a la porta de Sant Antoni, en el seu extrem sud, pel camí de Gardeny. El 1297 Jaume II va posar la casa sota la seva protecció. Va tenir continuïtat fins al 1787, a l'època de l'abolició d'aquell orde. L'edifici de l'hospital es va mantenir fins al 1844. Es conserva un portal plateresc de l'època antoniana, ara integrat en la nova església de la Sang, del segle XIX.

Església del segle XIX, amb l'antiga portada d'època antoniana
Vista de Lleida des del sud, amb l'antic portal de Sant Antoni