Convent de Sant Bonaventura d'Agramunt

Convent i col·legi dels Franciscans d'Agramunt

(Agramunt, Urgell)

Sant Bonaventura d'Agramunt
Una creu senyala el lloc del convent desaparegut

Aquest convent fou fundat a Agramunt gràcies a una deixa testamentària efectuada per Ponç de Peramola (mort el 1607); després de les gestiones pertinents hom sap que el 1614 els framenors ja havien arribat a Agramunt on disposaven d’un emplaçament provisional mentre cercaven el lloc on establir el convent definitiu. El mateix any de 1614 els fou cedida la capella de Santa Llúcia i el 1624 es va posar la primera pedra de la nova casa franciscana.

Agramunt
A la dreta encara es pot veure el campanar de l'església

El primer guardià del convent fou fra Francesc Ferrer, elegit al capítol de Tortosa de l’any 1635. La construcció de la casa es va allargar en el temps, el gruix de l’obra es va fer durant el segle XVIII, i fins i tot en el moment de l’exclaustració encara no s’havia donat l’obra per acabada. La casa va patir els efectes de la guerra del Francès i fou suprimida el 1821, traslladant la comunitat al convent de Balaguer (Noguera). El 1835 fou clausurat definitivament i la seva comunitat va fugir a la vista de la situació que es vivia en els altres establiments monàstics, el lloc fou saquejat i en els anys següents va servir de pedrera. Quan Barraquer va visitar el lloc el 1882, el convent ja havia desaparegut i únicament quedava el campanar. Del conjunt conventual s'ha recuperat la cisterna subterrània, sota el claustre perdut.