Comanda templera de Palau-solità

Palacii Salatini / Palacio

Palau-solità i Plegamans, Vallès Occidental)

Comanda de Palau-solità

La casa templera de Palau (Palau-solità) es va constituir entre els anys 1140 i 1160, el seu primer comanador conegut és Berenguer de Santvicenç, també al cap de la comanda templera de Barcelona. Abans d’establir-se a Palau-solità, el Temple ja havia fundat una església i un centre administratiu a Sant Martí (Collsabadell, Llinars del Vallès) que més endavant va traslladar a Palau-solità, lloc que reunia millors condicions i on es va consolidar.

Capella de Santa Magdalena

La casa de Palau va tenir un creixement important, guanyant pes i influència social, els seus béns foren considerables. El seu lligam amb la casa de Barcelona era evident i hom les considera com un únic establiment, compartint comanadors i lloc de residència. El 1317, quan fou suprimit l'orde del Temple, el lloc de Palau-solità va passar a mans dels hospitalers, però la seu de la comanda ja s'havia traslladat a Barcelona, cap al 1280. La capella de l'establiment templer s'esmenta sota l'advocació de Sant Joan, el Sant Sepulcre i, a partir del 1581, de Santa Magdalena. Actualment, al lloc hi ha restes de fortificacions i de la capella.

Mur de tancament