Casa de Palau del Temple de Barcelona

Comanda de Santa Maria de Palau / Palau Reial Menor

Comanda de Palau de Barcelona
Santa Maria de Palau

La comanda templera de Barcelona inicialment estava unida a la de Palau-solità (Palau de Plegamans, Vallès Occidental), tenien el mateix comanador, tot i que sembla que la casa de Barcelona en certa manera depenia de la del Vallès. Possiblement estava en funcionament a mitjans del segle XII. El 1134 havien rebut unes cases on més tard aixecarien la comanda, a tocar de la muralla de la ciutat.

Al segle XIII la casa de Barcelona va anar agafant més importància i la comanda va acabar regint-se des d’aquí, formalment des del 1282. Va arribar a tenir molta importància i poder, disposava de finques a la ciutat, molins i, fins i tot, drets d’encunyació de moneda. Un cop es va extingir l'orde (1317), els seus béns van passar a l’Hospital i foren administrats des de la casa de Sant Joan de Jerusalem, que els hospitalers ja tenien a la ciutat. Cap el 1323 l’antiga casa templera va passar a mans del bisbe de Vic.

El lloc es va utilitzar entre el 1354 i 1357 com a convent de les dominiques, les que més tard van establir la seva residència definitivament al monestir de Montsió. El bisbe va vendre el lloc a Pere el Cerimoniós, el qual va modificar profundament l’edifici cap el 1368 per a destinar-lo a residència reial i fou conegut més tard com Palau Reial Menor. A finals del segle XV va passar a mans dels Requesens. La demolició i urbanització del solar es va fer el 1858, quan era propietat de la comtessa de Sobradiel.

L’església és l’únic element que queda de l’antiga comanda, i encara molt modificada. Els templers devien tenir un edifici fortificat, tal com era costum, aprofitant la muralla que hi havia en aquest sector. L’església és un senzill edifici rectangular, d’una única nau. Es conserva una porta que tot i procedir de l’antiga comanda i de la mateixa capella, la seva ubicació original no era aquesta, es va reconstruir el 1868.

Plànol de la capella quan el palau ja s'havia enderrocat
Segons Miquel Garriga i Roca (1858)