Monestirs de
Catalunya

Canonges agustinians

Pabordia de Sant Salvador d'Arraona
< anterior Inici Catalunya Vallès Occidental Sabadell següent >
castellano
cercador contacte facebook

Vallès Occidental

Dintre dels dominis del castell d’Arraona, el que més endavant es coneixeria com Sabadell, es trobava una església dedicada a Sant Salvador, documentada amb certesa des del 1074, en una donació al seu favor. Els senyors d’Òdena ho eren també d’aquest territori. El 1082 Guillem Bernat d’Òdena va cedir aquella església a la canònica de la catedral de Barcelona. Més tard, ja al 1185, el bisbe de Barcelona va confirmar la cessió de l’església de Sant Salvador a la canònica de Santa Maria de l’Estany, hom pensa que aquella cessió s’hauria realitzat el 1133.

Sant Feliu de Sabadell
Sant Feliu de Sabadell, antigament pabordia de Sant Salvador


El 1185 el monestir de l’Estany hi va crear una pabordia, el seu primer paborde conegut fou el canonge de l’Estany Ramon de Gurb (1192-95). L’activitat d’aquesta reduïda casa sempre vinculada a l’Estany fou molt important, econòmicament parlant, per la casa del Bages. El 1408 el papa va unificar la pabordia de Sant Salvador amb l’Estany, de manera que l’abat d’aquesta darrera casa era també el paborde de Sant Salvador i per a la gestió dels seus afers hi mantenia un procurador, càrrec que requeia en un canonge de l’Estany. El 1395 el monestir de Santa Maria de l’Estany va patir una greu crisi i la comunitat es va haver de dispersar, la pabordia de Sant Salvador fou el refugi de bona part de la comunitat, entre els quals es trobava el seu abat. Aquesta situació es va mantenir fins el 1435, data en que van poder tornar al lloc d’origen.

Sant Feliu de Sabadell
Sant Feliu de Sabadell


Per altra banda a Sabadell es trobaven amb la necessitat de traslladar la seva església parroquial de Sant Feliu, i el 1340 es va prendre la determinació d’aixecar una església nova, però finalment hom va acordar utilitzar de manera transitòria l’església de Sant Salvador com a parròquia, mentre es deixava l’antic Sant Feliu sota l’advocació de Sant Nicolau. El 1404, aquella situació va esdevenir definitiva, amb la parròquia de Sant Feliu establerta a l’església de la pabordia i mantenint una capella pels pabordes dedicada a Sant Salvador, a més dels importants drets de caire econòmic que hi tenia l’Estany. El 1488 es va consagrar l’església de Sant Feliu, que s’havia refet pràcticament en la seva totalitat. Aquella església va resultar afectada durant la Setmana Tràgica (1909) el que va obligar a la seva reconstrucció posterior.

Sant Feliu de Sabadell
Sant Feliu de Sabadell


Sant Feliu de Sabadell
Sant Feliu de Sabadell


Bibliografia:
- PLADEVALL, Antoni. Catalunya romànica. Vol. XVIII. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1991
 
 

Situació:

L'actual església de Sant Feliu és a la plaça de Sant Roc, propera a l'ajuntament

Baldiri B. - Fabrer de 2006 / Actualitzat desembre de 2012