Benedictins Monestir de Sant Marçal de Montseny
< anterior Inici Catalunya Vallès Oriental Montseny següent >

Vallès Oriental

Els orígens del monestir es troben en una església documentada des del 1053 on es va retirar el monjo Guifred i la seva família, sota la protecció del bisbat de Vic. El 1066 es va consagrar l'església i es fundà l'abadia que molt aviat va començar a veure’s beneficiada amb donacions al seu favor. Guifred fou el seu primer abat. Després d'un començament prometedor, amb intents de fundar priorats dependents, va caure en decadència i a finals del segle XI va esdevenir un priorat subordinat a Sant Esteve de Banyoles.

Sant Marçal
Sant Marçal del Montseny

Sant Marçal

Sant Marçal

Cap el 1100 la comunitat de Sant Marçal va començar la construcció d'un nou monestir a Santa Magdalena de Mosqueroles, amb la finalitat de traslladar-s’hi. Tot i que van abandonar la casa de Sant Marçal, finalment aquell trasllat no es va autoritzar i van haver de retornar, consagrant altre cop l'església. Des del segle XIV s'agreujà la decadència del lloc, on només hi havia un o dos monjos. El 1672 quedava unit a la Congregació Claustral Benedictina, ja sense vida comunitària i amb funcions més aviat parroquials.

Sant Marçal

Sant Marçal