Priorat de Santa Magdalena de Mosqueroles

Sant Marçal de Baix

(Fogars de Montclús, Vallès Oriental)

Santa Magdalena de Mosqueroles

Al voltant de l'any 1100 els monjos de Sant Marçal del Montseny van iniciar la construcció d'un nou monestir a l’indret de Mosqueroles, que era propietat d’aquell cenobi, amb la voluntat de traslladar-se a aquest lloc.

Quan encara no havien acabat la construcció de l'església, van haver de retornar a Sant Marçal per ordre dels superiors eclesiàstics, frustrant així la iniciativa. Si el nou monestir va arribar a tenir activitat, aquesta hauria sigut efímera. En el decurs dels segles es va continuar coneixent el lloc com el Monestir tot i la inexistència de comunitat, també és conegut aquest lloc com Sant Marçal de Baix, la seva activitat es va veure afectada per la decadència de Sant Marçal. A més de quedar com a possessió de la casa mare, s’hi va aplegar un grup de clergues beneficiats i una comunitat de donats, regits per un prior.