Franciscans observants

Convent de Santa Maria de Jesús de Figueres
< anterior Inici Catalunya Alt Empordà Figueres següent >

Alt Empordà

Aquest convent de Figueres es va fundar gràcies a una deixa testamentària efectuada per Nicolau Pons Guillem a favor dels observants. La llicència papal la va donar Sixt IV el 1484 i aquell mateix any van començar les obres. L’església fou consagrada el 1556 i el convent es va haver d’ampliar aviat per poder donar cabuda als frares que havien augmentat en nombre. Durant la guerra dels Segadors el lloc va servir d'hospital.

Santa Maria de Jesús de Figueres
Santa Maria de Jesús

L'església i Institut

A finals del segle XVIII la comunitat va canviar de lloc a causa de l’enderroc del convent pel pas d’una carretera i el 1808 fou destruït per un bombardeig dels francesos. Es va reedificar de nou però en un altre indret a partir del 1817, després d’una exclaustració temporal el 1821, fou abandonat definitivament pels franciscans el 1835. En aquest lloc ara s’aixeca la moderna església de la Immaculada i un centre d’ensenyament.