Convent dels Caputxins de Figueres

Convent Sant Roc

(Figueres, Alt Empordà)

Caputxins de Figueres

Amb motiu d’una epidèmia de pesta, l’any 1348 es va aixecar una capella dedicada a Sant Roc al lloc anomenat la Muntanyeta, on ara hi ha el castell de Sant Ferran. Una llegenda diu que uns frares van demanar aixopluc per uns dies a l’ermità de Sant Roc, a l’endemà hi van arribar dos caputxins més que li van fer la mateixa petició alhora que notificaven a l’ermità que havia arribat una esquadra naval a Roses i aquest va sortir a veure-la, l’ermità no va tornar i els caputxins es van quedar al seu lloc.

(2001)

Més enllà de la llegenda, fou la vila qui va demanar el 1584 als caputxins que s’establissin a Figueres i els fou cedida l’antiga capella de Sant Roc, tot i l’oposició dels franciscans que ja s’havien establert aquí des de feia temps. Els caputxins van estar-se a la Muntanyeta fins que es va construir el castell. En el segle XVII hi van fer importants obres de millora, però el 1753 es va decidir aixecar el castell al mateix lloc del convent caputxí, el 1754 els fou cedit uns terrenys al rec Arnau on van aixecar un nou convent, que fou inaugurat el 1760. Els caputxins es van mantenir en aquest lloc fins el 1835, després fou caserna de la Guàrdia Civil i magatzem municipal. En les obres de rehabilitació de l’església per convertir-la en auditori es van trobar importants restes de pintures murals.

Pintura mural a l'església
Goigs de Sant Roc