Benedictins Priorat de Sant SebastiÓ dels Gorgs
< anterior Inici Catalunya Alt PenedŔs Avinyonet del PenedŔs segŘent >

Alt PenedŔs

L'indret dels Gorgs Ús esmentat per primer cop l'any 976, mentre que l'esglÚsia de Sant SebastiÓ no es troba fins el 1024, en una donaciˇ de terres al seu favor. En el testament d'Ermengarda, filla del comte Borrell II de Barcelona, lĺesglÚsia fou beneficiÓria amb diverses donacions i alhora disposava que s'establissin quatre monjos. L'encarregat de portar a bon terme aquelles disposicions fou el seu fill, a qui es deu, de fet, la fundaciˇ del monestir. Es va ocupar de la dotaciˇ del cenobi, que esdevinguÚ un monestir familiar, on ell i els seus descendents havien de ser enterrats.

Sant SebastiÓ dels Gorgs

Hom desconeix la data exacta de la consagraciˇ de l'esglÚsia i del comenšament de la vida monÓstica en aquest indret, per˛ en tot cas ja funcionava el 1043, essent el monestir mÚs important d'aquest territori. Tot i aix˛ l'Ŕxit de l'empresa no fou el desitjat ja que el 1052 Sant SebastiÓ esdevinguÚ un priorat depenent de Sant VÝctor de Marsella, cosa que es va fer efectiva el 1059.

A mitjan del segle XIV el priorat patia una profunda crisi, i el 1310 consta que nomÚs residia al monestir el prior mentre que els monjos vivien fora. A partir del 1360 els priors eren comendataris i el darrer ni visitÓ mai el lloc. Una butlla papal del 1409, desvinculÓ el priorat de Sant VÝctor i l'unÝ al monestir de Montserrat, des de llavors Sant SebastiÓ fou un centre administratiu de Montserrat, governat per un prior.

L'edifici es va anar deteriorant i es van haver de fer obres el segle XIV i el 1606. Ja en aquesta Ŕpoca Sant SebastiÓ havia esdevingut una simple propietat que es llogava a pagesos de la comarca. El 1820 la casa fou secularitzada i el lloc fou subhastat. La desamortitzaciˇ va portar el tancament definitiu de lĺestabliment que va passar a mans particulars, excepte l'esglÚsia que va passar a dependre de la parr˛quia d'Avinyonet. Darrerament s'hi ha fet obres de consolidaciˇ i restauraciˇ.

Mur sud de l'esglÚsia amb restes de
les diferents modificacions