Comanda de Beaune
Commanderie de Beaune / Saint-Jacques

Costa d'Or

Cercador contacte

Costa d'Or

Els templers van establir una comanda a Beaune arran de la donació d’uns terrenys efectuada el 1177 pel duc Hug III de Borgonya a l'orde del Temple, en aquest lloc van anar aixecant les dependències necessàries, entre les quals una capella. El lloc es va dedicar a sant Jaume el Major. El 1307 seguint les ordres de Felip el Bell foren arrestats els cavallers que hi havia a la casa, el 1309 es van confiscar els béns, que el 1312 foren cedits a l’Hospital, que també mantenia una casa a Beaune des del 1141. El lloc es va utilitzar per a finalitats diverses com ara hospital i caserna però l’orde de Malta en va conservar la propietat fins la Revolució. Encara es conserva la capella tot i que el 1919 va perdre el seu portal que fou venut i ara és a The Cloisters de Nova York.

Comanda de Beaune
La capella de la comanda de Beaune

Templers

Hospitalers

Comanda de Beaune
Portal de la capella, ara a The Cloisters de Nova York
Hug III de Borgonya
Segell d'Hug III de Borgonya
Il·lustració de Histoire générale et particulière de Bourgogne
Bibliothèque municipale de Chalon-sur-Saône

Un dels personatges que estan relacionats amb aquest lloc és Jacques de Molay que el 1265 va formalitzar el seu ingrés a l’orde en aquesta capella de Beaune i el 1292 va esdevenir gran mestre, càrrec que va ocupar fins la supressió de l’orde i la seva mort a la foguera el 1314.

Temple
Felip el Bell lliurant Jacques de Molay i els seus companys al botxí