Abadia de La Val des Choux
Abbaye du Val des Choux / Val des Choues / Vallis Caulium / Val-Saint-Lieu

Costa d'Or

Cercador contacte

Costa d'Or

Aquest monestir era el cap de l’orde de Vallis Caulium, els detalls de la seva fundació s’han vist difuminats a causa de la llegenda que l’envolta. Segons aquest relat, Viard, un novici de la cartoixa de Lugny (Costa d’Or) va deixar aquella casa per retirar-se en un indret solitari i practicar l’eremitisme, es va assentar al lloc de Vallis Caulium on entraria en contacte amb Odó III de Borgonya (duc entre els anys 1192 i 1218) que acostumava a caçar en aquestes contrades, en una conversa aquest va prometre a l’eremita que si tornava victoriós d’una campanya militar imminent, aixecaria un monestir en aquell indret. Més enllà de la llegenda sembla que caldria acceptar l’arribada d’un novici, o monjo, de Lugny, el seu establiment al costat d’altres eremites i la transformació en monestir cap el 1193, el 1195 es documenta una donació a La Val des Choux efectuada pel bisbe de Langres, Garnier de Rochefort i, finalment, una butlla d’Innocenci III, datada el 1210, confirmava diverses de les primeres donacions a l’orde de Val des Choux (Vallis Caulium) aprovada pel mateix papa el 1205. Les relacions amb la cartoixa de Lugny es van mantenir al menys durant un temps.

La Val des Choux
La Val des Choux

Val des Choux

Trapencs

La Val des Choux
Odó III de Borgonya
Il·lustració de Histoire générale et particulière de Bourgogne (1739)
Bibliothèque municipale de Chalon-sur-Saône
La Val des Choux
La Val des Choux
Entrada al recinte monàstic

Segurament a causa del seu origen, a La Val des Choux es practicava un monacat proper als cartoixans i d’altra banda influenciat pel Cister. Durant el segle XIII les seves pràctiques es van expandir i el monestir va encapçalar el modest orde de Val de Choux (Vallis Caulium) amb una trentena de priorats seguidors dels seus costums. La majoria estaven situats a la Borgonya: Val Croissant (Costa d’Or) Val Saint-Benoît (Saona i Loira)... a més d’algunes cases més llunyanes com la de Pluscardyn (Escòcia). A partir de la guerra dels Cent Anys va subsistir modestament, a començament del segle XVIII es trobava en decadència pel que fa a la regularitat, el remei va arribar el 1762 quan es va vincular a l’abadia cistercenca de Notre-Dame de Sept-Fons (Alier) d’on hi va passar a dependre amb el nom de Val-Saint-Lieu, convertint-se en un monestir trapenc fins la Revolució. Després va caure en ruïna i es van enderrocar bona part de les estructures conventuals, perdent la configuració arquitectònica de monestir.

La Val des Choux
La Val des Choux amb el monestir en ruïnes