Canònica de Saint-Martin de La Canourgue

Priorat de Saint-Martin de La Canourgue / La Canorga / Canonica

(La Canourgue / La Canorga, Losera)

Canònica de La Canourgue

Es tracta d’un modest priorat depenent de l’abadia de Sant Víctor de Marsella. Els seus orígens són poc coneguts, hom considera que hauria estat fundat entre els segles VI i VII, l’Histoire générale de Languedoc, la situa al segle IX. Al segle XI era una canònica regular, d’aquí el nom de Canorga, o Canonica, que es va donar al lloc on estava situada i a la vila que es va desenvolupar al seu voltant.

També s'esmenta que, en l'any 826, en aquest lloc fou assassinat el bisbe de Mende, Fredaldus (Frézal), del que no es té cap altra dada. Fou enterrat prop d'aquí, i és venerat com a sant. El cert és que, l'any 1060, La canònica fou donada a Sant Víctor de Marsella, esdevenint un priorat benedictí sotmès a aquell monestir. L'actual església romànica es va bastir en aquesta època, durant el segle XII, i posteriorment fou objecte de modificacions i restauracions, a finals del segle XVI tant la vila com la casa monàstica havien quedat molt afectats per les guerres. A mitjan segle XVII, el priorat es va suprimir i l'església va prendre les funcions de parròquia.