Abadia de Mercoire

Abbaye Notre Dame de Mercoire / Mercorium

(Cheylard-l'Évêque, Losera)

Abadia de Mercoire
Abadia de Mercoire

L'abadia cistercenca femenina de Mercoire fou fundada entre els segles XII i XIII gràcies a la voluntat dels senyors de Randon, amb la col·laboració de Guillem de Peyre, bisbe de Mende entre els anys 1187 i 1223. El 1207, el monestir ja tenia activitat i estava sota la tutela de l'abadia de Mazan (Ardecha), en aquella data hi ha constància d'una donació a aquesta casa, en aquell moment en qualitat de priorat, tot i que el 1254 ja estava sota la direcció d'una abadessa.

Abadia de Mercoire
Abadia de Mercoire

En aquesta època els senyors de Randon mantenien la seva tasca de suport al monestir en forma de béns i drets diversos. En els segles següents, va continuar adquirint i gestionant les seves propietats, però el 1578 va patir la destrucció de les seves dependències i la dispersió de la comunitat, el 1587 l'abadessa moria a Mende, sense haver pogut retornar. A les acaballes del segle, ja s'havia pogut començar la tasca de reconstrucció i reclamació dels objectes valuosos que les monges s'havien emportat en el seu exili. El 1773, la casa fou víctima d'un incendi i poc després va arribar el seu final a causa de la Revolució, una petita comunitat va poder romandre al monestir fins al 1792, més tard el monestir seria subhastat i va passar a mans de particulars.

Abadia de Mercoire
Abadia de Mercoire