Monestir de Santa Maria del Camp

Monastir del Camp / Sainte-Marie del Camp

(Paçà / Passa, Rosselló, Pirineus Orientals)

Monestir del Camp
Monestir del Camp

Segons una tradició, s’ha volgut situar la fundació d’una església en època carolíngia en aquest indret, considerat l’escenari d’un episodi miraculós protagonitzat per Carlemany. El cert és que hi havia una antiga església, que fou reconstruïda pel bisbe d’Elna, Hug d’Empúries, i el 1090 fou donada a Pere Rigau, el fundador de la canònica de Vilabertran, amb la finalitat d’establir una canònica regular.

Monestir del Camp
Monestir del Camp

El donant fou Ramon Guillem de Rocabertí, però sembla que anteriorment ja havia fet una cessió de la mateixa església al bisbat d’Elna. Això va provocar un plet que fou resolt el 1100 a favor del bisbe i es va poder tirar endavant la iniciativa amb l’establiment d’una canònica, el primer prior del qual fou un tal Enric. El 1136, una butlla del papa Alexandre III, esmenta diverses esglésies i altres possessions del priorat. Al segle XV havia caigut en decadència i, com altres cases, fou secularitzada el 1592, tot i mantenir el títol de prior fins que el 1786 es va fusionar amb la comunitat de Sant Mateu de Perpinyà. Amb la Revolució va esdevenir seu d’un hospital, posteriorment va passar a mans privades i es va beneficiar de diverses obres de conservació i restauració.

Un gran casal amaga al seu interior una petita església romànica, d’una única nau, que cal situar al segle XI, molt probablement la que es va reconstruir a partir del 1064 pel bisbe d’Elna. Aquesta església presenta un portal, ara tancat per una reixa de ferro, en el que hi destaca la seva decoració escultòrica que cal situar cronològicament en el darrer quart del segle XII i estilísticament com obra del cercle del Mestre de Cabestany. Té dos capitells per banda, a l’esquerra hi ha un capitell amb éssers fantàstics i un segon amb personatges portant una creu el que fa pensar en el tema de la Invenció de la Creu i santa Helena. A la dreta dos capitells més; l’un amb personatges deformes fent sonar unes trompes (motiu que es repeteix sovint en les obres del cercle del Mestre de Cabestany), l’altre amb figures fantàstiques. El casal també amaga un claustre gòtic primitiu, del 1307, que molt probablement va substituir un d’anterior.

Monestir del Camp
Monestir del Camp