Abadia de Gourdon. Abbaye Nouvelle

Abbaye Notre-Dame de Gourdon / Abbatia Nova / Gordonio / Gordonium

(Léobard / Liaubart, Òlt)

Abadia de Gourdon
Abadia de Gourdon

Aquest monestir cistercenc d'època tardana es va fundar des de l'abadia de Notre-Dame d'Obasina (Corresa) amb la intervenció decisiva de Guillaume de Gourdon, senyor de Salviac, qui, el 1242 va donar una sèrie de propietats per poder impulsar l'establiment de la nova casa, a aquelles primeres donacions s'hi van afegir d'altres, cap al 1260 la construcció del monestir ja estava prou avançada, però encara es va perllongar fins a finals d'aquell segle.

Abadia de Gourdon
Abadia de Gourdon

Gairebé un segle abans, cap al 1150, Obasina ja havia intentat una fundació a Saint-Martin-Ie-Désarnat, un lloc proper, però finalment aquella es va desplaçar a La Garde-Dieu (Tarn i Garona). L'abadia de Gourdon, o Abbaye Nouvelle, fou una casa modesta, en aquella època eren els ordes mendicants els que aplegaven els favors de la població, va tenir un desenvolupament força limitat i es va veure afectada per la guerra dels Cent Anys.

A començament del segle XVI ja estava sota el règim comendatari. Durant el segle XVII es van impulsar algunes obres de restauració, època en què l'església es va convertir en parròquia. Quan va arribar la Revolució, la casa estava en plena decadència i, pràcticament, sense comunitat. Un cop suprimit el monestir, es van anar perdent les construccions, l'indret es va utilitzar de pedrera per a altres edificacions, l'abandó es va perllongar fins a la segona meitat del segle XX.

Abadia de Gourdon
Abadia de Gourdon