Abadia de Notre-Dame de Tamié
Abbaye de Tamié

Savoia següent >

Savoia

Aquest monestir cistercenc fou fundat des de l’abadia de Bonnevaux (Isèra, Roine-Alps) per Pere de Tarentesa (1102-1174) i a iniciativa de l’arquebisbe de Tarentaise, anomenat també Pere (Pierre I), fundador i després abat de La Ferté (Saona i Loira, Borgonya) entre 1123 i 1132. En aquest darrer any, ja com arquebisbe de Tarentaise i amb la intervenció del comte Amadeu III de Savoia, va aconseguir dels senyors de Chevron la cessió de les terres de Tamié, acte en el que hi van intervenir, entre altres, l’abat Jean de Bonnevaux i el prior de la canònica de Cléry. L’arribada dels primers monjos des de Bonnevaux es va fer efectiva el 1133.

Tamié
Abadia de Tamié

Tamié
Abadia de Tamié
Il·lustració d'Histoire de l'abbaye de Tamié en Savoie (1865)

Tamié
Sant Pere de Tarentesa, el fundador
Bibliothèque nationale de France

El seu primer abat fou el mateix Pierre de Tarentaise que el 1142 va passar a ocupar el càrrec d’arquebisbe de Tarentaise lloc que va ocupar fins la seva mort, el 1174, el 1153 havia participat en la consagració de l’església del monestir. Els primers temps del monestir foren més aviat discrets, amb èpoques de franca decadència, la protecció de la casa de Savoia va fer que a més intervinguessin en les eleccions d’abats i en els afers interns de la casa. La seva situació va comportar que fins i tot el 1262 en un Capítol General s’arribés a autoritzar la seva supressió. Al segle XIV la casa passava a estar governada per abats comendataris i la seva elecció i direcció va caure a mans externes. Després d’un període de certa prosperitat i influència que es va estendre durant el segle XV, a finals de segle següent va tornar una època de decadència motivada sobretot per les ingerències externes, que s’allargà tot i combinant-la amb èpoques de certa normalitat.

Tamié
Abadia de Tamié

Ja al segle XVII, els monjos de Tamié s’oposaren a la reforma de l’observança que hom intentava portar a bon port sense èxit i mentre la casa anava entrant en ruïna també pel que fa al l’estat de les seves dependències. Després de molts esforços i negociacions el 1677 Tamié acceptava la renovació de l’observança i entrava a formar part de la Trapa que va porta a l’estricte seguiment de la Regla, la formació acurada dels monjos de la comunitat i, a més, la restauració física de la casa monàstica. Els trapencs van tenir cura de la casa fins la seva supressió a ran de la Revolució, el 1793. El monestir va quedar abandonat i el 1800 va ser subhastat, però no va aconseguir la seva ocupació i va continuar sense ús. El 1830 el que quedava del monestir va passar a mans de l’Església on hi va mantenir diverses institucions i activitats. El 1861 hi va tornar una nova comunitat monàstica que després de patir canvis i situacions molt diverses encara ara ocupa Tamié.

Tamié
Abadia de Tamié