Franciscans observants Convent de Sant Sebastià de la Bisbal
< anterior Inici Catalunya Baix Empordà la Bisbal d'Empordà següent >

Baix Empordà

La fundació d’aquest establiment es va portar a terme gràcies a la iniciativa del bisbe de Girona, Benet de Tocco, d’origen napolità i monjo de Montserrat. Aquest prelat va gestionar el 1580 amb la ciutat que es nomenessin tres persones per portar a terme la iniciativa, ocupant la preexistent capella de Sant Sebastià, situada en un turó prop de la població.

Sant Sebastià de la Bisbal
El convent de Sant Sebastià

Façana principal del convent

Portal de l'església

Aquell mateix any va començar la construcció del nou convent i el mateix bisbe va fer una important dotació econòmica amb aquesta finalitat. El 1590 el metge de la Bisbal, Rafael Martorell, veient que l’església de Sant Sebastià no presentava les condicions adequades per a la comunitat franciscana va impulsar la seva reconstrucció; aquesta obra es va portar a terme amb molta rapidesa i el 1591 ja es va poder consagrar el nou temple. Segons una inscripció de la façana, aquest edifici es va ampliar el 1791. El monestir va aconseguir un ràpid desenvolupament i consta que en el segle XVIII la comunitat reunida en aquest lloc era de 30 membres. Era una època de prosperitat si tenim en compte les importants obres que es van fer a l’església i el claustre.

L'església

Volta d'una capella lateral, amb la data de 1751

Volta de la capella

L’any 1822 els frares van fugir del convent a causa de la inestabilitat política del moment, però les coses van tornar a lloc amb certa rapidesa. El 1835 tenia 19 membres, aquests van deixar l’establiment a causa de la desamortització, però aquest fet es va produir sense violències, refugiant-se els frares per les rodalies. A causa d’això el lloc va passar a mans públiques i fou utilitzat per diverses activitats: fàbrica, hospital, caserna, escola... fins que el 1885 fou posat a la venda i va passar a mans particulars.

Imatge de sant Francesc

El 1901 els Ferrer, propietaris de la casa, la van cedir un altre cop als franciscans, restaurant seguidament aquest establiment monàstic, el 1929 va esdevenir noviciat. Actualment el lloc encara pertany al mateix orde, tot i que està ocupat per una fundació de tipus assistencial.

Exterior de l'església

Inscripció al claustre amb la data de 1740