Monestir de Sant Jeroni de la Murtra

Sant Jeroni de la Vall de Betlem / Sant Jeroni de la Murta

(Badalona, Barcelonès)

Sant Jeroni de la Murtra

Sant Jeroni de la Murtra té el seu origen a Sant Pere de Ribes (Garraf), en el monestir de Sant Jeroni de Montolivet, la fundació del qual es va fer realitat l’any 1413 gràcies al mecenatge de Bertran Nicolau que feia deu anys que treballava en aquella empresa. Ben aviat es va evidenciar que el lloc triat era inadequat, no era apropiat pel conreu, l’aigua escassejava i la llenya també.

Façana principal del monestir amb el portal del segle XV

El 1415 la mateixa comunitat es va dirigir al fundador per tal que autoritzés el seu trasllat a un altre indret, pas necessari ja que Nicolau ho havia vedat de manera explícita. El 1416 es va aconseguir la preceptiva autorització de l’orde jerònim i el mateix any es va procedir a la venda de Montolivet i la compra de la casa de la Murtra, on s’havia de traslladar definitivament la comunitat. La compra del mas de la Murtra va incloure les terres i altres possessions annexes. El nou monestir va rebre el nom de Sant Jeroni de la Vall de Betlem, però seria conegut com Sant Jeroni de la Murtra.

D’entrada va tenir un desenvolupament força precari i va estar a punt de desaparèixer, el 1431 hom va intentar unir-lo amb Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, cosa que finalment no es va arribar a concretar. A finals del segle XV va gaudir d'una revifalla i va aconseguir la protecció de la reialesa (Joan II, els Reis Catòlics i també Carles I) que va contribuir en la seva construcció. Joan II que va visitar la Murtra en diverses ocasions, va participar en la construcció del refetor que encara es conserva. Els monarques també van intervenir en la construcció del claustre, aixecat a partir del 1465. És important la decoració escultòrica que conté, des de les claus de volta fins les mènsules, amb representació d’escenes religioses i de personatges diversos, entre els que s’ha volgut veure els mateixos Reis Catòlics i Cristòfor Colom.

Galeria del claustre
Permòdol del claustre amb un àngel amb escut heràldic

Hom situa en aquest monestir la recepció de Cristòfor Colom per part dels Reis Catòlics al seu retorn del primer viatge a Amèrica. Des del 1439 tenia sota els seus dominis la vila i castell de Sant Martí de Tous (Anoia), on algunes fonts hi situen un petit monestir, filial d'aquest. A les acaballes del segle XVI es va aixecar la torre de defensa com a protecció de la pirateria. Durant la guerra del Francès, el 1808, Sant Jeroni de la Murtra fou escenari de combats, ja que el lloc servia de base de les tropes dirigides per Francesc Milans del Bosch. També va viure una exclaustració temporal entre els anys 1820 i 1823, època en que es va utilitzar ocasionalment com a hospital. L’exclaustració definitiva, que va provocar la fi del monestir, va arribar el 1835.

El lloc fou incendiat i va patir greus destruccions, la pèrdua més notable fou l’església i una de les galeries del claustre. Tot i això, cal dir que les restes conservades encara són molt importants, el conjunt d’edificis del monestir va passar a mans particulars, essencialment de dues famílies que des de finals del segle XIX fins la guerra civil l’adaptaren com a casa d’estiueig per a famílies benestants. El 1946 la part que engloba el monestir fou adquirida per Francesca Güell. Actualment hi té la seu la Fundació Catalunya-Amèrica, que investiga i difon les relacions de Catalunya i el Nou Món, el 2014 la Murtra fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional. L'Associació d'Amics de Sant Jeroni de la Murtra té cura de la difusió cultural de l’antic cenobi.

Font de Sant Miquel
Bertran Nicolau
Possible retrat de Bertran Nicolau, el fundador
Detall del Retaule de la Mare de Déu, sant Agustí i sant Nicolau de Tolentino
Procedent de Domus Dei de Miralles (Baix Llobregat)
Al MNAC, Barcelona
Escut del fundador al brollador del claustre
Capitell de l'església
Clau de volta del claustre
Amb Sant Jeroni penitent
Sant Jeroni de la Murtra Sant Jeroni de la Murtra Sant Jeroni de la Murtra Sant Jeroni de la Murtra Sant Jeroni de la Murtra Sant Jeroni de la Murtra Sant Jeroni de la Murtra
Claus de volta del claustre
Mènsula del claustre
Possible retrat de Bertran Nicolau
Mènsules del claustre
Capitell de la galeria de llevant
El refetor, ara capella
Sant Jeroni de la Murtra Sant Jeroni de la Murtra Sant Jeroni de la Murtra Sant Jeroni de la Murtra
El refetor i rentamans
Cuina
Celler
Pati anterior amb la capella de Sant Sebastià
Mènsula del portal principal
Reixeta del portal principal
Pati anterior
Font a l'exterior del recinte
Escut del monestir, segons G. Barraquer a
Galeria de l'Obra Nova
Planta de Sant Jeroni de la Murtra publicada a
Las casas de religiosos durante el primer tercio del siglo XIX
Vista del monestir (autor desconegut, sXIX)
Museu de Badalona
Cromo amb una representació de la
guerra del Francès a Sant Jeroni de la Murtra
Xocolata Juncosa (anys 1920)
A l'època de la casa d'estiueig
Sant Jeroni de la Murtra Sant Jeroni de la Murtra Sant Jeroni de la Murtra

Obra dispersa
Testimonis de l'antic mobiliari de la casa conservats fora del monestir
Sant Mateu (sXVII-XVIII)
Museu de Badalona
Sant Pasqual Bailón (sXVII-XVIII)
Museu de Badalona
Predel·la del retaule de Sant Sebastià (sXV)
Museu de Badalona
Rajola de ceràmica del monestir (sXVI)
Museu de Badalona

El senyoriu de Tous

La Murtra disposava d'altres elements patrimonials fora del monestir, segurament el més important era el senyoriu de Tous (ara Sant Martí de Tous, Anoia) on, entre altres drets, hi administraven justícia. També tenien cura de l'església de Sant Martí, on es conserven peces del retaule del Roser, pintat a la Murtra pel frare Damià Vicenç.

Retaule del Roser. Detall de la Nativitat
Damià Vicenç (1595-96)