Franciscans
Dominics

Convent de Sant Francesc / El Roser de Tortosa
< anterior Inici Catalunya Baix Ebre Tortosa següent >

Baix Ebre

El convent de Sant Francesc es va edificar extramurs de la ciutat de Tortosa, prop del portal de Sant Joan del Camp. Hom desconeix la data de l'establiment d'aquest orde, però cal situar-la a la primera meitat del segle XIII, abans del 1267; també s’han esmentat les dates de 1225 i 1248. En convent va rebre protecció reial; la reina Maria de Xipre, esposa de Jaume el Just va manifestar la seva voluntat de ser enterrada en aquest lloc, però finalment el seu sepulcre es va posar al convent de Barcelona. Al segle XIV es va refer gairebé en la seva totalitat. Els franciscans d’aquest convent van participar en la fundació del convent de Jesús.

El Roser de Tortosa
El Roser de Tortosa

El Roser de Tortosa
Façana de l'antiga església pels volts del 1900

El Roser de Tortosa
El Roser de Tortosa a l'actualitat

El 1570 va passar a mans dels dominicans, que en respectaren el nom. Al començament del segle XVIII es va enderrocar per tal de fortificar el portal de la muralla, arran de la Guerra de Successió. El 1714 es va bastir de nou a l'altra banda del riu, lloc on perdurà fins a l'exclaustració (1835). Tot i que l’església es va mantenir, el convent fou venut i el seu solar ocupat per noves construccions.

El Roser de Tortosa
L'antic portal barroc

El Roser de Tortosa
Sepulcre del bisbe Sever Tomàs Auter (segle XVIII)
Ara a la catedral de Tortosa

La construcció del pont al mateix costat de l’església la va afectar; Barraquer a “Las casas de religiosos...” ens explica la situació: Hoy (1900) la iglesia del Rosario continúa por suerte abierta al culto, pero amenazada de muerte, porque construido sobre el Ebro es estos últimos años un hermosísimo y elevado puente de hierro, apoya éste su cabo oriental á unos cinco ó seis metros del templo, frente de su fachada y enfilándola; y así la rampa ó cuesta que desde el plan terreno subirá al puente tragarà toda la iglesia y aun otros edificios. Entre el 1910 i 1914 es va reedificar l’església de nou i ara és la parròquia del Roser, conserva la portada de l’antiga construcció barroca.

El Roser de Tortosa
Sant Francesc i la Mare de Déu del Roser