Convent de la Mare de Déu de les Parrelles

Trinitaris de Balaguer

(Balaguer, Noguera)

Mare de Déu de les Parrelles
El convent trinitari representat en un mapa de Balaguer (1710), detall
Bibliothèque nationale de France

Els trinitaris tenien un establiment a les rodalies de Balaguer, el 1293 el comte Ermengol X d’Urgell va confirmar una donació a aquell orde per tal d'iniciar la construcció de l'església de Santa Maria de les Parrelles i el seu convent. Tradicionalment s’ha dit que un pastor va trobar de manera miraculosa la imatge de la Mare de Déu que es venerava en aquest lloc i que arran d’això, el comte va emprendre la construcció de l’església.

Ermengol X
Sepulcre d'Ermengol X, impulsor de les Parrelles
Procedent del monestir de les Avellanes
Ara aThe Cloisters, Nova York

Va tenir una vida molt esmorteïda i fou abandonat amb la guerra del Francès, a començament del segle XIX, el lloc va quedar força malmès i els frares es van traslladar a una casa de la ciutat, mantenint en el lloc de les Parrelles un petit oratori, fins l'exclaustració. La casa i església de les Parrelles d’època romànica foren enderrocats després de la desamortització i les seves pedres es van posar a la venda, una part es va utilitzar en la construcció del nou edifici de l'ajuntament (1854). La casa trinitària que van mantenir els darrers anys dins de la ciutat de Balaguer es trobava al carrer de Santa Maria, fou una construcció molt senzilla, de tàpia i només tenia un petit oratori, Gaietà Barraquer diu que el 1898 estava arruïnada. La imatge de la Mare de Déu de les Parrelles es va traslladar a l’església de Sant Salvador on es venerava en un altar, fins que aquesta església fou enderrocada el 1936. Ara es conserva a l’església de Santa Maria.

Imatge de la Mare de Déu de les Parrelles
Procedent del convent de les Parrelles