Donades Comunitat de Santa Maria Savall
< anterior Inici Catalunya Osona Balenyà següent >

Osona

La petita capella de tipus rural, dedicada a Santa Maria, va servir per allotjar per un curt període de temps una comunitat de donades. Aquest lloc es troba documentat des del 898. Se’n conserven les ruïnes.

Santa Maria Savall
Santa Maria Savall

Santa Maria Savall
Santa Maria Savall

Santa Maria Savall
Santa Maria Savall

A començament del segle XI el lloc fou donat al monestir de Sant Benet de Bages, que va passar a ser el propietari de la capella de el lloc de Calcina. Aquest alou va ser objecte dels interessos del monestir del Bages i de la família de Càsoles (o Cssoles) que n’havia fet la donació. La capella fou coneguda com Santa Maria de Selva Negra i després com a Santa Maria Savall.

Santa Maria Savall
Santa Maria Savall

Santa Maria Savall
Santa Maria Savall

Santa Maria Savall
Santa Maria Savall

Tot i això els senyors de Càsoles van continuar tenint cura de l’església i cap el 1218 s’hi va afegir una segona nau al sud i una capella al nord de la construcció inicial. A començament del segle XIV va desaparèixer la comunitat de donades, restant con una església rural. Poc a poc l’edifici va decaure fins que el 1887 s’hi va prohibir les cerimònies religioses.

Santa Maria Savall
Santa Maria Savall