Monestir de Sant Privat de Montllor

Monte Lauro / Sancti Privati in Marevalle

(Gavet de la Conca, Pallars Jussà)

Sant Privat de Montllor
L'Hostal Roig al centre, possible ubicació del monestir desaparegut
A la dreta el penyal del castell

Es tractaria d'una cel·la o casa monàstica esmentada en els documents "falsos" del monestir de Gerri redactats al segle XI tot i que datats al X. La primitiva fundació monàstica hauria estat unida aquell monestir segurament a causa de la seva decadència i en endavant seria el centre administratiu de les possessions de Gerri a la Vall.

En una butlla de confirmació de béns a Gerri, redactada pel papa Alexandre III (1164) s'esmenta en qualitat d'església. El 1229 torna a figurar en una compra a favor seu efectuada pel monjo Bernat i el situa sota el castell de Montllor. Hom el troba esmentat altre cop entre el 1229 i 1247, com a monestir. S'ha relacionat el lloc de Montllor amb l'Hostal Roig (terme de Gavet de la Conca), prop del qual hi ha les escasses restes del castell de Montllor. L'hostal Roig és en el camí que uneix Tremp amb Vilanova de Meià, pel Pas Nou.