Canonges aquisgranesos
Monestir de Sant Pere de Graudescales
< anterior Inici Catalunya Solsonès Navès següent >

Solsonès

La primera església de Sant Pere de Graudescales fou fundada pel prevere Magnulf amb la voluntat que esdevingués una casa benedictina, aquella església fou consagrada el 913 pel bisbe d’Urgell. Probablement els benedictins no s’hi van establir i el 910 hi figura en aquest lloc una comunitat canonical. L’any 960 hom va demanar que es nomenés un abat pel monestir on havia d’establir-hi la Regla de Sant Benet, càrrec que va recaure en el canonge de Graudescales, Belló que fou proclamat abat de Sant Pere, també en aquesta ocasió el monestir fou dotat econòmicament amb diversos béns.

Sant Pere de Graudescales

Ja al segle XI hom va aixecar l’església actual, que a finals del segle XII va patir un saqueig. Hom sap que amb posterioritat a aquell fet es van refer les construccions auxiliars de l’església però no hi ha constància de vida monàstica (segle XIII), com a molt hi havia una comunitat de clergues de tipus canonical. Al segle XV havia esdevingut una parròquia i tingué culte fins el 1837, des d’aquell moment va quedar abandonada i va caure en ruïna. El lloc fou excavat i restaurat durant la segona meitat del segle XX.

Planta esquemàtica de Sant Pere de Graudescales

Sant Pere de Graudescales abans de la restauració