Trinitaris

Convent de la Santíssima Trinitat de Tarragona
< anterior Inici Catalunya Tarragonès Tarragona següent >

Tarragonès

Dintre l’antic amfiteatre romà de Tarragona s’hi havia bastit una església visigòtica i més endavant una important construcció romànica, l’església de Santa Maria del Miracle, de la que hom té notícies des del 1154. Aquesta església estava vinculada al capítol de canonges de la catedral de Tarragona. El 1576 van arribar els trinitaris a la ciutat i els fou cedida aquesta església perquè s’hi establissin.

El Miracle
Ruïnes de l'església del Miracle

El Miracle
El Miracle utilitzat com a presó a començament del segle XX

El Miracle
L'església del Miracle, dins de l'amfiteatre romà

A causa de la guerra dels Segadors, el 1644 aquest convent i l’església resultaren afectats i la comunitat trinitària es va veure obligada a abandonar-lo fins que el 1666 hi van poder tornar, un cop efectuades les reparacions pertinents. De nou van patir els efectes de la guerra, ara amb la de Successió i a causa d’això l’any 1780 els fou cedit el convent de Santa Anna que havia estat dels agustins, que l’havien deixat per anar a ocupar l’antiga casa dels jesuïtes. A causa de la nova situació, el convent de Santa Anna va passar a anomenar-se de la Trinitat.

El Miracle
L'església del Miracle (1914)
Biblioteca de Catalunya

Els trinitaris van patir els efectes de la guerra del Francès, amb el resultat de la mort de cinc frares i el saqueig del convent, que un cop els francesos van deixar la ciutat fou ocupat com caserna. La recuperació va durar ben poc, durant el Trienni Liberal, el 1821, la casa fou suprimida temporalment i els frares integrats a la casa de Barcelona. Fou exclaustrat de manera definitiva el 1935, quan la comunitat es va veure obligada a dispersar-se. L’església es va utilitzar com magatzem militar i el convent transformat en caserna. El 1858 era un alberg de pobres i el 1866 l’església va esdevenir parròquia mentre que el 1870 el convent va convertir-se en jutjat. Actualment és la seu de la colla dels Xiquets de Tarragona.

El Miracle
L'església del Miracle (1915)