Cel·la de Sant Fruitós de la Vall de Santa Creu

Sanctus Fructuosus

(el Port de la Selva, Alt Empordà)

Sant Fruitós de la Vall de Santa Creu
L'església actual

Es tracta d’una antiga cel·la monàstica esmentada per primer cop l’any 866 en un precepte de Carles el Calb on consta com una possessió de Sant Esteve de Banyoles.

L'església actual

Aquest lloc, juntament amb altres cel·les properes foren objecte de litigi entre els monestirs de Banyoles i Sant Policarp de Rasès (l’abat Àtal, fundador d’aquest darrer monestir havia tingut anteriorment activitat a l’Empordà). Un precepte d’Odó (889) la situa a l’òrbita de Sant Policarp, el 899 s’esmenta com església quan fou donada al bisbat de Girona i el 948 figura com una possessió de Sant Pere de Rodes, situació que l’església va mantenir en el futur. No hi ha restes aparents de construccions d’aquella època, l’edifici actual cal situar-lo entre els segles XVI i XVII.

Carles el Calb
Carles el Calb representat al Saltiri de Carles el Calb (segle IX)