Monestir de la Santísima Trinidad de Bidaurreta

Santísima Trinidad de Oñate / Clarisses de Bidaurreta

(Oñate / Oñati, Guipúscoa / Gipuzkoa)

Santísima Trinidad de Bidaurreta

El monestir de clarisses de Bidaurreta està situat a llevant d’Oñate, fou fundat l’any 1510 gràcies a Juan López de Lazarraga i la seva esposa, Juana de Gamboa. El fundador, originari d’aquest lloc, va estar al servei dels Reis Catòlics i fou el seu home de confiança, especialment de la reina Isabel. Tot i que s’esmenta que l’impuls inicial de la fundació venia de la reina († 1504) el procés fundacional i el seu finançament és obra dels Lazarraga.

El 1509, el papa Juli II atorgava la corresponent butlla fundacional, a més, el mateix any va obtenir el permís del bisbe de Calahorra i el vistiplau de l'orde franciscà. Malgrat l'oposició del comte d'Oñate i del clergat de la vila, el 1510 va aconseguir el permís per començar la construcció del monestir. El 1511 van arribar les primeres monges procedents de Santa Clara de Vitòria, que es van aixoplugar provisionalment a la Granja de Bidaurreta, propietat del fundador. Aquest va morir el 1518 sense descendència, deixant els seus béns per la fundació de la casa, també havia disposat el seu enterrament a la seva església, tot i que provisionalment va ser inhumat a la Granja. El 1520 les monges es van poder traslladar al monestir, tot i que la seva construcció encara no havia acabat.

La construcció es va allargar molt en el temps, amb dificultats per enllestir les obres de construcció i també per dotar el monestir del mobiliari pertinent, les darreres obres van acabar a finals de segle, encara que posteriorment es van fer modificacions i reparacions. Des de ben aviat, la comunitat de Bidaurreta va col·laborar en la fundació o reforma d'altres cases franciscanes, especialment amb l'aportació de monges a les noves comunitats (Elgoibar, Durango, Bilbao i altres). La comunitat també va patir els efectes de les inestabilitats del país, el que la va obligar a una exclaustració temporal (1794-95) a causa de la Guerra Gran, durant el Trienni Liberal va acollir altres frares i la imatge de la Mare de Déu d'Arantzazu, del proper santuari. Va poder mantenir-se durant la guerra Civil i encara manté l'activitat.

Escuts dels fundadors