Convent de San Francisco de Bermeo

Franciscans de Bermeo / Bermeoko San Frantzisko komentua

(Bermeo, Biscaia / Bizkaia)

San Francisco de Bermeo

El convent franciscà de Bermeo va ser fundat l’any 1357 pel noble Tello de Castella († 1370) qui va obtenir la corresponent butlla del papa Innocenci VI. La casa va tenir uns inicis dificultosos, amb l’oposició del clergat local que recelava de la nova comunitat i de la possible pèrdua de drets que podia representar. Va estar a punt de ser enderrocat, però finalment es va poder reconduir la situació, amb la protecció de Gonzalo Gómez, senyor de Butrón.

San Francisco de Bermeo fou el primer convent biscaí. Malgrat l'absència d'altres fundacions franciscanes i l'escassetat d’altres monestirs, l'any 1427 es va fundar el convent de Santa María, a l'illa d'Izaro, ara al mateix terme municipal. Cal esmentar que aquesta casa era dels franciscans claustrals, mentre que la d'Izaro pertanyia a la branca reformada dels observants, situació que es va mantenir fins a finals del segle XV, quan Bermeo va adoptar l'observança, malgrat les reticències de la comunitat. Ja al segle XIX, el 1812 fou víctima d'un incendi durant la guerra del francès, que va obligar la comunitat a fugir, l'església va passar a tenir funcions parroquials fins que el 1816 hi van poder tornar els frares, entre els anys 1820 a 1824 foren expulsats de nou i el 1835, amb la desamortització, la casa fou clausurada. El 1859 es va poder recuperar i continuar en actiu, amb intermitències. Es conserva l'església, del segle XVI, i el claustre, segurament del segle XV, restaurats, i altres espais renovats.