Comanda de Montalbán

Comanda de Muntalbà / Monte Albanum / Montealbano

(Montalbán, Terol)

Durant el darrer terç del segle XII i començament del següent, l'orde de Sant Jaume de l'Espasa va tenir una important participació en la recuperació de territoris en l'actual província de Terol. El 1169 es va arribar a Montalbán, que esdevindria un punt fronterer clau, passant alternativament, a mans cristianes o de l'islam. El 1208, Pere el Catòlic, li atorgava un fur, tot i que la conquesta del castell per part de l'orde de Sant Jaume no es va completar fins al 1210. El mateix Pere va lliurar Montalbán a aquest orde, que hi va instituir una comanda.

Restes del castell

El 1212 començaria la tasca organitzativa de la comanda, que estaria ja plenament operativa l’any 1223, quan hi consta el nom del primer comanador conegut, Pere Bertran. Montalbán, o Muntalbà, es va convertir el cap de l’orde (la comanda major) dels territoris de la Corona d’Aragó, tot i que depenia de la comanda d’Uclés (Conca). Montalbán va estar present en les diferents campanyes contra els sarraïns en terres valencianes, el que li va proporcionar nous dominis i influència.

Al segle XV, el centre de la comanda es va desplaçar a terres valencianes i Vila Joiosa es va convertir en residència del comanador, a finals d'aquell segle es va suprimir l'orde com a tal, mantenint el càrrec i funcions del comanador, gestionant les possessions fins al segle XIX. El 1839, en el marc de les guerres carlines, Montalbán fou atacat i el castell va patir greus destrosses, ara hi ha restes escasses. La capella de la comanda, Santa María del Castillo, estava situada sota la fortalesa, es va refer en el segle XIV i encara es conserva, amb moltes restauracions i modificacions, amb el nom d'església de l'Apóstol Santiago.

Església de l'Apóstol Santiago