Monestir de Santa María del Olivar

Convent de El Olivar

(Estercuel, Terol)

Monestir del Olivar
Monestir del Olivar

La tradició esmenta un santuari marià, precedent del monestir, que tindria el seu origen en època visigòtica, aquest s’hauria perdut durant l’ocupació islàmica, però un cop recuperat el lloc i després del descobriment de la imatge de la Mare de Déu gràcies a un pastor, Pedro Novés, es va recuperar la devoció i el santuari es va refer.

Monestir del Olivar
Monestir del Olivar

Anys després, Gil de Atrosillo, senyor del lloc, es va dirigir a l’orde de la Mercè oferint-li el santuari per establir un nou monestir. L’any 1258, un cop arribats els primers mercedaris, el promotor els va cedir l’ermita, terres i altres béns, i s’hi van establir. Els successors de Gil de Atrosillo van seguir la iniciativa d’aquest, protegint el monestir. Amb el temps es va reedificar una església més àmplia i es van habilitar nous espais conventuals. Durant els segles XVI i XVII es va refer tot el conjunt, esdevenint el monestir que encara es conserva, bé que amb modificacions.

Després d'una època de decadència, i ja al segle XIX, va patir els efectes d'una ocupació durant la guerra del Francès, els mercedaris van poder tornar el 1814, trobant el convent víctima del saqueig. Més endavant encara va tornar a quedar abandonat arran de la desamortització (1836) passant a mans particulars. El 1878 es va recuperar com a monestir després que els propietaris cedissin el lloc a l'orde mercedari, el 1881 es va convertir en noviciat, alhora que es començava a treballar en la restauració de l'església, claustre i altres dependències. Encara va patir els efectes de la guerra Civil (1936) amb més episodis destructius i abandonament. Un cop recuperat, es va procedir a noves restauracions, ara el monestir ha adaptat una part de l'edifici com hostatgeria.

Monestir del Olivar
Monestir del Olivar