Monestir de San Pedro el Viejo. Osca
Monasterio de San Pedro el Viejo. Huesca
< anterior Inici Espanya Aragó Osca següent >

Osca

Orígens

El lloc on es troba l’església de San Pedro el Viejo ha estat ocupat per construccions religioses des de l’antiguitat, hom suposa que des d’època romana. Després hi va existir una construcció d’època visigòtica, abans que s’hi establís un monestir.

Sant Pedro del Viejo
San Pedro el Viejo

Torre hexagonal
Portada nord

Fundació

Quan Pere I d’Aragó va conquerir la ciutat d’Osca a l’Islam van recuperar l’antiga església i ja llavors es va conèixer amb el sobrenom de “el Viejo” (1096). Aquest lloc fou lliurat als benedictins de Sant Ponç de Tomeres (Llenguadoc), que hi van establir un monestir.

Nau central

Un cop fundat el monestir, aquest va ser beneficiari d’importants donacions, que van fer que s’enriquís, tant en l’aspecte material com l’espiritual. En 1117 van iniciar la construcció d’una nova església i monestir, que hauria de substituir l’obra pre-romànica.

El 1137 el rei Ramir II d’Aragó el Monjo, que ja havia estat monjo de Tomeres, va abdicar i es va retirar a San Pedro el Viejo, on és enterrat.

El cimbori
Nau lateral

Canònica

A finals de segle XV hom va clausurar l’establiment benedictí, que fou succeït per una canònica regular. Aquella col·legiata fou clausurada definitivament el 1535, perdent el que encara li restava de poder. Ara és una parròquia.

Absis lateral
Cor dels segles XVI i XVII

Els edificis

L’església és bàsicament romànica, amb tres naus i tres absis. Té l’accés pel nord, on hi ha una porta amb un timpà amb dos àngels que sostenen un crismó. Una segona porta, que comunica amb el claustre, té un timpà dividit horitzontalment en dos registres, a sobre un altre crismó amb àngels i a sota l’escena de l’Epifania, a manera de llinda.

Decoració mural, segle XIII
Retaule de l'Esperança (1584)

El claustre és rectangular i presenta el resultat de les obres de restauració que s’hi van fer al segle XIX. Una part important dels capitells són moderns, però la galeria meridional i la de ponent són les que conserven més capitells originals, els altres es troben molt deteriorats, al Museo Provincial de Huesca.

Retaule Major, dedicat a sant Pere (1602)
San Pedro el Viejo

Al costat nord hi ha una torre hexagonal del segle XIII. L’antiga sala capitular és ara la capella de San Bartolomé i serveix de panteó reial, amb els sepulcres de Ramir II d’Aragó el Monjo (1075?-1157, en un sarcòfag romà), Alfons I d’Aragó (1073-1134) -procedent de Montaragó- i l’infant Ferran d’Aragó (?-1248), a més de Bernardo Alter, darrer prior benedictí, mort el 1494.

Capella de San Bartolomé
Sepulcre de Ramir el Monjo