Monestir de Santa Clara de Ciutadella

Clarisses de Ciutadella

(Ciutadella, Menorca, Illes Balears)

Santa Clara de Ciutadella

La fundació d'aquest monestir de clarisses de Ciutadella va arrencar poc després de la conquesta de Mallorca. El 1287, Alfons II (rei de Mallorca, 1286-1291) va fer donació d'unes finques i cases a la comunitat de Santa Clara de Palma amb la finalitat d'establir aquest nou monestir. El 1289 ja era actiu i rebia del mateix Alfons beneficis fiscals.

El 1558, Menorca, Ciutadella i el mateix monestir foren víctimes d’un atac otomà que va comportar la destrucció de bona part del territori. La població, entre la que cal comptar la comunitat de clarisses, es va veure profundament afectada, hi va morir l’abadessa i algunes monges, però altres foren empresonades i portades a Constantinoble, en qualitat d’esclaves. Algunes foren després alliberades, entre elles Blanca Mascarona, que el 1561 es va convertir en la nova abadessa del monestir recuperat. Es va haver de reconstruir totalment, però a causa de les dificultats econòmiques, es va aixecar una construcció molt precària.

El 1614 encara s'aixecaria un nou monestir i durant el segle XVIII la casa es va anar recuperant, arribant a tenir una comunitat nombrosa. A l'època de la desamortització, el monestir va aconseguir que no es clausurés, però a causa de la pèrdua de les seves rendes, la comunitat va haver de dedicar-se a diverses activitats per la seva subsistència, entre les quals la de l'ensenyament. La dissolució del monestir va arribar amb la guerra Civil, les monges es van dispersar i va començar l'enderroc pràcticament total de les construccions. El 1945 es va iniciar la seva recuperació i reconstrucció amb el resultat d'un monestir pràcticament nou, que encara manté la seva activitat a Ciutadella.

Ciutadella
Il·lustració de The history of the island of Minorca