Comanda del Temple de Mallorca

Templers de Palma / Comanda hospitalera de Mallorca

(Palma / Ciutat de Mallorca, Illes Balears)

El Temple de Mallorca
Amb el seu recinte de muralles
Detall de La Ciutat de Mallorca (Garau, 1644)
Biblioteca Virtual de Defensa

Gràcies a haver participat en la conquesta de Mallorca, els templers van aconseguir diversos béns a l'illa, el 1230 Jaume I els lliurava el castell conegut com l'Almudaina dels jueus o de Gumara, un recinte defensiu adossat a la muralla que protegia la ciutat pel sector de la porta del Camp, des d'aleshores el lloc fou conegut com a Castell del Temple. En aquest indret és on van establir una comanda, la seva situació i característiques permetia defensar la ciutat i també servia de lloc d'administració dels altres béns que els templers tenien a Mallorca, entre els quals destacava la pràctica totalitat del domini de Pollença.

Aquesta comanda s'organitzà des del mateix 1230 i fou una de les més riques de la Corona d'Aragó. El castell del Temple de Palma era una construcció defensiva d'origen islàmic, del segle XII, un recinte murallat protegit amb torres, amb una porta que donava a la ciutat. Dins d'aquest espai els templers hi van aixecar una capella, que encara es conserva, bé que molt modificada. El conjunt va passar a mans dels hospitalers després de la supressió del Temple, fou la seu de la comanda de l'Hospital. El conjunt es va conservar fins a la desamortització quan va anar a mans particulars i es va desfigurar. Encara es conserva l'estructura de les torres interiors i la capella renovada. D'aquest lloc hi procedeix el Retaule de sant Bernat, ara al Museu de Mallorca.

Capella del Temple
Capitell de la porta de la capella del Temple