Castella i Lleó
Monestir de Santa María de Carrizo

Capítol
Arxiu
Cor
Imatges

La fundació del monestir de Carrizo es va portar a terme el 1176 gràcies a la intervenció d’Estefanía Ramírez, llavors vídua del comte Pedro Ponce de Minerva, els mateixos que uns anys abans havien fundat el monestir de Santa María de Sandoval. Amb aquesta finalitat va lliurar diverses possessions al Cister, entre les quals el lloc de Carrizo, on devia aixecar-se el nou monestir. El noble Ponce de Minerva probablement era originari del Llenguadoc i va esdevenir un personatge de pes a la cort i gràcies a això va poder acumular un important patrimoni, el que permeté les fundacions esmentades.

Santa María de Carrizo

Cistercenques

Portal del monestir
Portada de l'església

La construcció del monestir va començar abans de l’acte fundacional, probablement encara en vida del comte. Un cop fundat, la mateixa comtessa hi va ingressar i va viure en aquest lloc fins la seva mort (1183), la primera abadessa fou María, filla dels fundadors. Gràcies a la protecció de la casa reial, el monestir de Carrizo va esdevenir un centre religiós d’importància, alhora que exercia el senyoriu sobre un ampli territori. Pràcticament sempre va mantenir la seva prosperitat, només estroncada temporalment pels afers polítics del segle XIX quan la comunitat va ser exclaustrada entre els anys 1867 i 1871, refugiant-se al proper monestir premostratenc de Villoria, un mal menor si ho comparem amb els greus efectes que van patir altres comunitats.

Església
Àtic del retaule major

El monestir conserva encara un valuós patrimoni, tant arquitectònic, amb una església de l’època fundacional, bé que ampliada, i la sala capitular. També conserva bona part del seu arxiu i mobiliari, tot i que algunes peces importants es troben actualment fora de l’establiment monàstic. El monestir continua encara la seva activitat amb una comunitat de monges cistercenques de la Trapa.

Monestir de Carrizo
El cor

Monestir de Carrizo
La biblioteca

Crist de Carrizo

Es tracta d’una peça de vori del segle XI, ara conservada al Museo de León.

Santa María de Carrizo / Museo de León
Crist de Carrizo
Museo de León
Crist de Carrizo
Museo de León

Bagul de Carrizo

Al Museo de la Catedral d’Astorga es conserva un bagul de fusta decorat amb pintures, que procedeix del monestir de Carrizo. És una peça de grans dimensions (1,6 m de llargada) que per la seva decoració hom pensa que s’hauria utilitzat per a guardar objectes litúrgics o bé relíquies. En la seva part frontal es troba la representació del Pantocràtor, gairebé desaparegut, entre un apostolat. A la tapa s’hi veuen escenes de la vida de Crist. Hom situa la data de la construcció d’aquesta peça en el segle XIII.

Santa María de Carrizo / Museo de la Catedral de Astorga
Fotocomposició de la part frontal del bagul
Museo de la Catedral de Astorga
El bagul de Carrizo
Escenes historiades de la tapa

Claustre de Carrizo
Claustre de Carrizo
Claustre de Carrizo
Esgrafiats del claustre
Capella al claustre
Capella al claustre

Portada de la sala capitular
Teginat de la sala capitular
Capítol

Arxiu monàstic
L'arxiu, amb les calaixeres del segle XVI
Decoració de la sala
Un dels cartularis del monestir
Arxiu
Document fundacional del monestir (1176)
Full d'un cartulari
Decoració mural de la sala

Cor monàstic
L'església des del cor
Cadirat del cor
Crist situat al cor
Cor

Làpida amb una inscripció del segle XIII a la façana de l'església
Capçalera de l'església
Portada
Església

Imatges
Imatge de Sant Joan Evangelista
Sant Benet, al claustre
Mare de Déu romànica
Imatges

Porta mudèjar (segle XIV)
Conservada ara al Museu F. Marès de Barcelona

Santa María de Carrizo / Museu Marès Santa María de Carrizo / Museu Marès Santa María de Carrizo / Museu Marès