Castella i Lleó
Convent de San Marcos de Lleó

Lleó
Façana
Església
Cor
Claustre

En aquest indret existia un pont sobre el riu Bernesga que estava sota la custòdia del bisbat de Lleó. La infanta Sancha Raimúndez, germana d’Alfons VII, va lliurar el pont i uns terrenys propers a l’ardiaca Arias amb la condició de que hi bastís una església, un hospital i cases pels cuidadors del pont.

San Marcos de León
San Marcos de Lleó

Sant Jaume
de l'Espasa

San Marcos de León
San Marcos de León
Torre inacabada

El 1172 Suero Rodríguez hi va fundar un convent, també el va dotar i dedicar a sant Marc. El 1180 el cavaller fundador va entrar a l’orde de Sant Jaume de l’Espasa, cedint-li l’església i convent.

Entre els segles XVI a XVIII es va refer gairebé totalment bastint el gran edifici que amb algunes modificacions encara es conserva. El 1836 fou abandonat pels canonges i el 1844 va esdevenir definitivament propietat estatal; seguidament fou declarat monument artístic el que va incidir favorablement en la seva conservació. Ha mantingut moltes funcions, entre altres: casa de missioners del bisbat, escola, Museu Arqueològic, hospital, caserna i des del 1963, hotel.

San Marcos de León
Relleu de la façana