Castella i Lleó
Col·legiata de San Isidoro de León

Església
Panteó
Tresor
Biblioteca

Sanç I el Gras (956-966) va fer aixecar a la ciutat de Lleó una església dedicada al màrtir cordovès sant Pelagi. Més endavant, un cop ja mort aquell monarca, la seva germana i regent, Elvira de Lleó, va portar les relíquies del sant titular a aquella església. Elvira era monja del monestir de San Salvador de Palat del Rey (Lleó), i va fer venir religioses d’aquell monestir a la nova fundació, on ja hi havia una comunitat de canonges, el que va fer que coexistissin les dues comunitats. Llavors era conegut com San Juan y San Pelayo.

San Isidoro de León
San Isidoro de León

Benedictines

Canonges
agustinians

San Isidoro de León
Portada del Cordero
San Isidoro de León
Portada del Cordero

L’any 988 la ciutat fou atacada per Almansor el que va motivar que les monges fugissin a Oviedo, al monestir de San Juan, que seria conegut a partir de llavors com San Pelayo. Alfons V de Lleó va reconstruir la ciutat i refer el monestir de San Juan y San Pelayo en aquest lloc, on hi va fundar un panteó reial. L’establiment va quedar ocupat un altre cop per dues comunitats, una de monges i la segona, masculina. Les monges eren membres de la noblesa, aquí hi va professar una germana d’Alfons V, Teresa, que més tard es traslladaria a Oviedo, on va morir. També Doña Sancha, filla d’Alfons V i esposa de Ferran I de Lleó, que va refer totalment l’església i panteó reial.

San Isidoro de León
San Isidoro de León

San Isidoro de León
Sant Isidor a la portada del Cordero
San Isidoro de León
Timpà amb el Sacrifici d'Isaac

Ferran I també va portar de Sevilla el cos de sant Isidor, la translació de les relíquies i la consagració de l’església es van fer el 1063. A causa d’aquest fet, es va canviar la titularitat del monestir per la de San Isidoro, nom amb el que encara és conegut actualment. Una filla de Ferran I i Sacha, Urraca, va ampliar i enriquir el monestir, que també era la seu de l’Infantat de Lleó, el 1149 es va consagrar el nou temple, que bàsicament és l’església actual, sobre la que es van fer afegits i modificacions. El monestir de Ruiforco, que formava part de l'Infantat, va passar a dependre d'aquest lloc.

San Isidoro de León
Finestral de l'església

Sota Alfons VII (1126-1157) es va traslladar la comunitat de monges a Santa María de Carbajal i el monestir de San Isidoro va passar a estar ocupat pels canonges regulars agustinians que el 1144 havien fundat la comunitat de Carbajal, és a dir es va fer una permuta entre les dues comunitats. La col·legiata de San Isidoro depenia directament de la Santa Seu.

San Isidoro de León
Porta del Perdón
San Isidoro de León
Timpà centrat amb un Davallament

Va patir molt directament els efectes de la Guerra del Francès, quan l’exèrcit ocupant va estar-se al monestir entre els anys 1808 i 1813 i el lloc fou saquejat i espoliat. Els canonges hi van tornar el 1814 però els incidents adversos no van acabar amb això i novament va patir altres espoliacions durant el segle XIX. Malgrat tot això el lloc encara conserva un important patrimoni artístic tant pel que fa a l’arquitectura dels edificis com el mobiliari que encara i resta.

És particularment interessant la decoració mural del Panteó Reial. El tresor conserva un important conjunt de peces medievals: Calze de Doña Urraca, arqueta amb plaques de vori, arqueta amb esmalts... a més d'una important biblioteca.

San Isidoro de León
Porta del Perdón. Sant Pau